SSD Schijven Voor Snelle Servers en Laptops

Alle snelle servers tegenwoordig zijn standaard uitgevoerd met Solid State Drive SSD schijven. SSD in een server heeft voor u als klant vele voordelen, waaronder een enorme snelheidswinst! Dit is merkbaar bij database toepassingen, maar ook bij het dagelijks gebruik van uw e-mail accounts. Wie een ssd laptop heeft weet waar we het over hebben. Bij solid state drive SSD schijven gaan lezen en schrijven ruim 10x sneller dan bij traditionele harde schijven. Inbouwen van een SSD schijf doen ze bij macmaken tegen scherpe prijzen. Solid state disk geeft daarom veel mogelijkheden als je bijvoorbeeld video editing doet.

SSD Schijven voor laptops

SSD Schijven zijn niet goedkoop

Eerste belangrijke keuze is het schermformaat. Wanneer u in de winkel de showroom bekijkt zult u zien dat de definitie compact” niet meer helemaal van toepassing is wanneer het beeldscherm van de laptop 17 inch of groter is. Zowel het formaat als het stroomverbruik zorgen ervoor dat deze maat notebooks vooral geschikt is als vervanger van uw PC en dus met name in huis gebruikt zal worden. Als u de laptop regelmatig meeneemt dan is mijn advies om te kiezen voor een formaat van maximaal 15,6 inch. Gebruikt u de laptop vrijwel uitsluitend onderweg, ga dan voor maximaal 14 inch.

Hebt u een modern moederbord, dan hebt u wellicht naast de standaard sata-2-aansluitingen (serieel ATA, de aansluiting voor een harde schijf of bijvoorbeeld dvd-rom-station), ook nieuwere sata-3-poorten. Deze hebben doorgaans een andere kleur dan de sata-2-aansluitingen. Let daar even goed op! De handleiding van het moederbord geeft ongetwijfeld aan welke poort op welke snelheid werkt. Het voelt wellicht prettig als we zeggen dat sata-3 ook compatible is met sata-2 en andersom. Sata-3 is echter veel sneller (twee keer zo snel). Het loont dus de moeite om het even goed uit te zoeken.

Een solid state disk is tegenwoordig betaalbaar

Wij zijn van mening dat niet een antivirusscanner, hoeveelheid intern geheugen, zelfs niet de processor de grootste bottleneck zijn voor de snelheid van laptops vandaag de dag, maar de harde schijf. De processoren van tegenwoordig verwerken data veel sneller dan dat een harde schijf het kan inlezen. Dit merkt u vooral aan een lange laadtijd van Windows of andere programma’s. Het fanatiek optimaliseren van Windows en opstartprogramma’s werkt dan maar tot op zekere hoogte en is op zich al niet iets waar men zich graag mee bezig houdt.

De standaard harde schijf wordt door SSD schijven vervangen – ssd 500gb.

Het is idd wat moeilijker om reviews van deze SSD te vinden, maar hier alvast enkele van de 120GB versie en de 240GB versie. Merk hierbij op dat de snelheden van SSD’s met een hogere capaciteit meestal wat hoger liggen dan die met een lagere capaciteit! Ik verwacht dus dat de 480GB versie die hier aangeboden wordt iets beter presteert dan de 120GB en de 240GB versies in de reviews. De 240GB prestaties zullen waarschijnlijk de prestaties van de 480GB versie goed benaderen. Ssd 1tb worden steeds goedkoper.

Je voegt een extra laag toe aan je storage-chain, die de potentie heeft om performance te versnellen maar andersom ook te vertragen. Slechte RAID-engines kunnen zeker je storage vertragen. Maar hedendaags gaat het vaak om Intel onboard -RAID drivers en die hebben trucjes als write-back wat goed benchmarken moeilijk maakt. Als de benchmark bezig is, worden er nog gegevens verwerkt van de vorige benchmark. Dit wordt benchmarkcontaminatie genoemd; je verpest je resultaten door niet goed te meten. Met een solid state drive laptop krijg je dus goede resultaten.

De browser doet dit zodat in het geval van een crash alle geopend tabs en websites bij een herstart kunnen worden hersteld. De manier waarop Firefox dit doet genereert echter zeer veel data die continu naar de harde schijf worden geschreven. Het kan om meer dan 10GB aan data per dag gaan, zo ontdekte Sergei Bobik De hoeveelheid data die naar een ssd kan worden geschreven is echter beperkt.

Deze net voor de eerste datapartitie geplaatste partitie reserveert ruimte op de interne schijf voor (Microsoft-)programma’s die gebruik maken van verborgen sectoren (bijvoorbeeld BitLocker voor het toepassen van encryptie op de datapartitie). De MSR-partitie krijgt geen partitie-ID, vandaar dat deze partitie ook niet in Schijfbeheer wordt getoond. De partitie kan in Windows wel worden aangetoond met de commandlinetool DISKPART (op te starten in de Opdrachtprompt): geef achtereenvolgens de commando’s DISKPART, SELECT DISK 0 en LIST PARTITION.

 

Conclusie: Een laptop met solid state disk aan boord is een verademing in vergelijking met de normale harde schijf. Wie kiest voor een harde schijf ssd zal dan ook een stuk sneller kunnen werken.